Een Travellerspoint blog

Stowntown - Jambiani

Met de fiets van West naar Oost

sunny 34 °C

Op het programma vandaag staat een fietstocht van Stowntown naar Jambiani. We zouden normaal een iets meer toeristische baan hebben genomen maar omdat Trust (Uitbater van de Hostel en eigenaar van de leukste lach van Afrika) heeft besloten met ons mee te rijden tot jambiani gaan we een iets andere weg nemen. Het tempo ligt in het begin iets te laag waardoor Kiki in ware Sven Nys stijl de eerste berg opvliegt. Het tempo verhoogt nu wel heel snel. Te snel blijkt al vlug want bij het eerste rondpunt zijn Syli, Joki en Evi de verkeerde kant uitgereden. Jerry en Joni rijden terug op zoek naar de vermiste dames. En natuurlijk geen spoor van te bekennen.

333_fietstocht.jpg

Gelukkig zijn de Zanzibarianen hulpvaardig genoeg om ons de juiste weg aan te duiden. Three white girls??? Oh that way! Na 200 meter splits de weg zich echter terug op en hier heeft niemand ze gezien. Dan maar bellen en hopen dat er iemand opneemt. Na 2 keer niets neemt Syl op en spreken we af aan het rondpunt en zo komt iedereen toch weer bij elkaar. Wat was er nu fout gelopen: Enkele Stowntowners hadden hen de toeristenweg opgestuurd nadat ze hadden gevraagd waar ze naar toe moesten.

Vanaf dan werd het tempo terug wat lager gelegd en wordt er om de zoveel tijd even gestopt om te controleren of iedereen nog present is. Gaat goed zo! En na nog eens 3 uur fietsen komen we aan bij Jozani Forest bekend om zijn rode collobusapen (deze apen komen alleen nog voor op Zanzibar en leven alleen nog in dat bos) en beschermt door het WWF. Tijd om naar de apen zelf te kijken is er niet. We stoppen er slechts om wat te eten en te drinken vooraleer we terug de fiets op moeten.

Tanzania-Zanzibar_281.jpg

Het zwaarste deel van de fietstocht is aangebroken. De weg is lang en verloopt stijgend. Iedereen is uitgeput en is meer dan blij om even te stoppen om naar 3 overstekende kamelen of dromedarissen te kijken. Als de beesten gepasseerd zijn verlaten ook wij in ware mountainbikestijl de vaste weg om dan aan te komen in ons hotel. Het ziet er prachtig uit en de bar en de oceaan lonken. Helaas voor ons: Hotel bezet!! Dus terug de fiets op om na een kilometer of zo terug af te stappen iedereen is moe zelfs Trust is aan het zweten geslagen. Uiteindelijk na nog een kwartiertje pedalen stampen komen we aan bij het nieuwe hotel uitgerund door een rastafamilie die er een waar paradijsje van hebben gemaakt.

Geplaatst door Launcherke 2:36 Gearchiveerd in Tanzania Tagged bicycle

Stonetown

Viavia/stadsbezoek

sunny 36 °C

Vrijdag 5 oktober
Aankomst en bezoek Stowntown

Bij aankomst in Stowntown is het er een drukte van jewelste. Gelukkig staat Makame (Man van Ingrid = eigenares van de ViaVia in Zanzibar) ons al op te wachten en loodst ons naar 2 Minibusjes. Joni, Jerry en Isabella hebben geluk: Klein busje voor hen alleen + 12 goedgevulde rugzakken = Zeer knusjes!!! Op het eerste zich valt Stowntown een beetje tegen: Het is er druk, alles verloopt even chaotisch en de stad is zwaar vervuild! Overal liggen er blauwe afvalzakjes al dan niet rijkelijk gevuld met afval.

IMG_0305.jpg

Aangekomen in de ViaVia! Oase van rust, prachtig gelegen en zeer mooi ingericht. Alleen jammer dat de andere Jokergroep die we ook al tegengekomen zijn in Bagamojo hier al logeren waardoor de ViaVia bezet is. Ingrid heeft voor ons echter een lekkere maaltijd laten maken en vertelt ons dat we iets verderop op in een hostel kunnen logeren. Na het eten vertelt Ingrid nog dat de Ramadan hier nog volop bezig is en dat we daar best rekening mee kunnen houden! Wie rookt doet dat beter eventjes in een donker hoekje en ook drinken kan je beter stiekem doen! Daarna is het voor ons tijd om naar de hostel te gaan. De kamers vallen er echter even goed mee, even goed als in de ViaVia denk ik wel. En er is een wasservice. Alleen jammer dat ze de was buiten ophangen en het regenseizoen al is aangebroken in Zanzibar.

Nadat we onze kamers hebben verlaten is het tijd voor een eerste stadsbezoek aan Bububu (centrum van Stowntown). Het is vandaag de bedoeling om ons een beetje te laten verdwalen (met gids :D) in de kleine straatjes van de stad en zo de stad te ontdekken. Eerste halte: Anglicaanse kerk die vroeger ook werd gebruikt als "berging" voor de slaven. Daarna wandelen verder naar het oude gebombardeerde fort van Bububu. Dat het gebombardeerd is valt meteen op: Buiten de omwalling viel er eigenlijk niets meer te zien. Waar vroeger kamers moeten zijn geweest staan nu souvenirshops en andere dingen.

Tanzania-Zanzibar_007.jpg

Daarna was het toch wel tijd voor iets te drinken. We zijn een hotel binnengestapt dat uiteindelijk een luxeresort bleek te zijn waar we ons desalniettemin mochten zetten. Prachtig terras met zeer mooi uitzicht op de baai van Zanzibar. Als de drankjes op zijn staat er ons nog 1 hoogtepunt van Stowntown te wachten House of wonders. Een prachtig paleis gebouwd in de 19de eeuw (1883) voor de toenmalige sultan dat zijn naam dankt aan het feit dat het het eerste huis was met elektriciteit! S' avonds staat er nog een welkomstfeestje op het programma. Na het eten brengen vijf dansers (2 mannen en 3 vrouwen) ons traditionele dans en muziek. Bij de laatste dans worden er steeds meer mensen mee op het podium gevraagd totdat bijna iedereen mee aan het doen is.

Tanzania-Zanzibar_020.jpg

Zaterdag 6 oktober
Spicetour en Straatbbq

Vandaag staar er een spicetour op het programma. Iedereen ziet er wel naar uit want Zanzibar staat toch ook bekend als het kruideneiland van de Indische Oceaan. Onze gids toont zich al snel als een practical joker. Iedereen krijgt wat vrucht van een bes aangeboden dat je in je neus moet stoppen. Smells very nice ... All day long ... niet dus! Het waren niesbessen. Volgende halte waren de soapberries. Natuurlijk zeep in de vorm van kleine groene bessen. Als we halverwege de rondleiding zijn breken de poorten van de hemel echter open. Doorweekt trekken we door en krijgen onderweg bananenblaren aangeboden die dienst moeten doen als paraplu. Echt waterdicht zijn ze niet maar het helpt wel. We leren nog wat bij over kruidnagel, cacao, citroenkruis, rozemarijn, tijm, peper, natuurlijke make-up ... Vooraleer we afscheid nemen krijgen we nog een tof geschenkje. Hoedjes, dassen, handtassen en kettingen in de vorm van een kikker gemaakt van palmblaren. Mooi om te zien en het bewaart nog goed ook.

Tanzania-Zanzibar_029.jpg

In de namiddag staar er eerst een grottenbezoek op het programma. De grotten hebben ooit functie gedaan als ... we weten het nog altijd niet. We kregen een raar verhaal over slavernij en piraterij en smokkel dat langs de ene kant met elkaar verbonden was en langs de andere kant compleet niks met elkaar te maken zou hebben gehad. Een polyvalente grot met een mysterieus kantje dus. Daarna nog eventjes naar het strand geweest. Zwemmen, schelpjes zoeken en visje met obesitas reanimeren zijn hier de hoofdactiviteiten.

Tanzania-Zanzibar_036.jpg

'S avonds gaan we terug naar Stowntown. Vandaag kan je in de haven gaan barbecuen. Heel simpel systeem: Aanduiden wat je wil hebben, wordt op de gril gegooit en je rekent af. 1 kreeftenbrochette, 3 stukken vlees, stukje krab, stukje tonijn en wat groenten en saus samen was goed voor 10 €!!! Toffe avond was het wel, je kan er lekker eten, mensen komen met je praten, het is er goedkoop en het is een traditie zo oud als Stowntown zelf. Want als vroeger de visvangst zo overvloedig was dat men niet alles verkocht kreeg barbecuede de vissers de overschot en aten ze het met veel drank en muziek op.

Tanzania-Zanzibar_041.jpg

Geplaatst door Launcherke 2:33 Gearchiveerd in Tanzania Tagged backpacking

The hits

Zodat we het niet meer vergeten!!!

sunny 50 °C

Aretha Franklin
I say a little pray for you

Jembélessen en feestjes

The moment I wake up
Before I put on my makeup
I say a little prayer for you
While combing my hair, now,
And wondering what dress to wear, now,
I say a little prayer for you

Forever, forever, you'll stay in my heart
and I will love you
Forever, forever, we never will part
Oh, how I'll love you
Together, together, that's how it must be
To live without you
Would only be heartbreak for me.

Zeil je voor het eerst
Bart Kael

D'how, op de meest zotte momenten

Zeil je voor het eerst
Dan sla je een flater
Trek het je niet aan
Ga door, want later
Geniet je des te meer
Van wind en van water
Van wind en van water
Van water en wind

De Marie-Louise
Bart Kael

Feestjes

De Marie-Louise danst op en neer
Ze gaat dwars door de woeste orkaan
En de huilende wind
Gaat weer wild tekeer
Maar de Marie-Louise zal nooit vergaan

We werpen de netten van ’s morgens tot ’s avonds
Een mager vangst, maar je werkt als een beest
Nog twee dagen, dan de veilige haven
Dan gaan we aan wal en vieren we feest

One love
Bob Marley

Kampvuur - Udzungoia & Zanzibar

One Love! One Heart!
Let's get together and feel all right.
Hear the children cryin' (One Love!);
Hear the children cryin' (One Heart!),
Sayin': give thanks and praise to the Lord and I will feel all right;
Sayin': let's get together and feel all right. Wo wo-wo wo-wo!

Let them all pass all their dirty remarks (One Love!);
There is one question I'd really love to ask (One Heart!):
Is there a place for the hopeless sinner,
Who has hurt all mankind just to save his own beliefs?

One Love! What about the one heart? One Heart!
What about - ? Let's get together and feel all right
As it was in the beginning (One Love!);
So shall it be in the end (One Heart!),
All right!
Give thanks and praise to the Lord and I will feel all right;
Let's get together and feel all right.

De plopdans
Kabouter Plop

Jens en Syl leren de dragers wat Vlaamse Cultuur!

Draai een keer in het rond
Stamp met je voeten op de grond
Zwaai je armen in de lucht
Ga nu zitten met een zucht
Stap nu rand als een gans
Zo gaat de kabouterdans

Geplaatst door Launcherke 1:45 Gearchiveerd in Tanzania Tagged disabilities

Intermezzo

Review eten, logement en taal Tanzania!

Eten
De tanzaniaanse keuken is over het algemeen heel lekker. Ze eten er vooral kip of vis met wat rijst, ughali (soort van geplette rijst) of chappatti (pannenkoek van bladerdeeg). Toch is er ook overal rundvlees te vinden voor de liefhebbers. Gerechten die we zeker kunnen aanraden zijn:

  • Chapatti of ughali met kip!
  • Vis met rijst!
  • Rundsstoofpotje met rijst! al doe je dit beter voor de saus dan voor het vlees.
  • Omelet met frieten: Omelet, tomaten, paprika, frieten en ketchup => vult zeer goed en is zeer lekker.
  • Suikerriet!
  • Fruit is er veilig om te eten en proeft anders dan bij ons. Het is vers en lekker.
  • Probeer ook zeker eens een papaja!!!


Het eten in het algemeen is er veilig. Op een enkeling na heeft niemand er echt last van gehad.

Logementen
De logementen waar wij zijn geweest waren verzorgd en voorzien van de basic voorzieningen als airco en warm water (draai wel de kraan van de boiler even open). Wc's wisselen een beetje af. Soms zijn ze Engels soms zijn ze Frans en soms zijn ze gewoonweg degoutant. Maar aangezien wij vooral in tenten hebben geslapen was onze voornaamste wc eigenlijk de dichtstbijzijnde struik.

Taal
Wie een klein woordje Kiswahili spreekt komt al ver in Tanzania. Mensen zijn oprecht vriendelijker en ze respecteren je ook sneller doordat je je wil aanpassen aan hen. De taal is niet zo moeilijk om te leren. Op de 3 weken dat we daar zijn geweest spraken de meeste van ons toch al een klein mondje Kiswahili. Voor de rest kan je je overal behelpen met simpel Engels en hier en daar ook wel eens met wat Frans.

Tanzania algemeen
Tanzania is een land van vele contrasten. Veel van onze gewoonten zijn hun vreemd en omgekeerd. Wie hier respect voor kan hebben komt ver. Voorbeeldje: Als een man daar je hand vastpakt is dat geen teken van liefde maar van diep wederzijds respect. Trek dus zeker je hand niet terug. Voor vrouwen is het niet de gewoonten om met bikini en hotpants de markt op de gaan. Bedek jezelf waar nodig (geld ook voor mannen korte broek wordt niet echt gesmaakt). Verder kunnen we Tanzania maar op één manier beschrijven: Ongelooflijk mooi, fascinerend en hartveroverend.

Geplaatst door Launcherke 22:35 Gearchiveerd in Tanzania Tagged tips_and_tricks

(Berichten 9 - 12 uit 22) « Pagina 1 2 [3] 4 5 6 »