Een Travellerspoint blog

Stowntown

Laatste dagen: Koken/shoppen/Tortuega Island

semi-overcast 32 °C

Laatste dagen Zanzibar (Ungujah in het Kiswahili) zijn aangebroken. Vanaf nu gewoon wat rondkuieren in Stowntown genieten van de stad en van het rustige leven vooraleer we naar de luchthaven moeten. Eerste wat we gedaan hebben is Prison eiland (aka Tortuega Island) bezoeken. Een voormalige gevangenis die vandaag de dag vooral bekend is voor de reuzenschildpadden die daar eind vorige eeuw zijn geïmporteerd.

415_gevangenis.jpg

Het eiland zelf bleek een dikke tegenvaller te zijn. De voormalige gevangenis is omgebouwd tot een van de duurste hotels van Tanzania. En het ziet er nog opzichtig uit ook. De schildpadden zijn wel de moeite om te zien maar ze zitten wel op 150 vierkante meter op elkander gepakt. Hun verblijf is aan de modderige kant en veel te klein voor de 100 a 200 dieren die er verblijven.

Tijdens de terugkeer begint het opeens hard te regenen waardoor we vast komen te zitten in een Indisch restaurant. Iedereen probeert er zich op zijn manier bezig te houden terwijl de bui langzaam overtrekt wat in mijn geval in slaap vallen betekent. Syli is ondertussen volop bezig met een verrassing voor de koppels. Belli en Martini vieren vandaag immers hun 3 jaar en ook Joni en Evi zijn al een jaar samen. Na de regen komt er zonneschijn en in ons geval betekent dat voor souveniertjes shoppen. Iedereen marchandeerde er op los. Beelden, schilderijen, doeken, bootjes, maskers, kommen ... iedereen vindt er wel iets dat hij of zij mooi genoeg vindt om mee terug naar huis te nemen. 'S avonds vieren we dan de koppels hun verjaardagen door lekker te gaan eten, goed te drinken en met een lekkere taart als afsluiter.

Onze laatste volledige dag op Zanzibar is aangebroken. Vandaag staat er nog een les koken op het programma om daarna nog een laatste keer de straten van Stowntown te duiken. Het koken gebeurde onder leiding van de kokkin van de ViaVia. Iedereen samen deeg kneden, kokos schrapen, chapatti draaien en daarna aanvallen. Uiteindelijk blijft ook niemand meer lang in Stowntown. Een laatste keer gaan zwemmen om dan samen voor de laatste keer de zon zien ondergaan is op dit moment veel aangenamer.

434_zonson.._bububu.jpg

Eens de zon onder is vertrekken we naar een voor ons onbekende plek. Een restaurantje ontdekt door Syli om daar eigenlijk vandaag al onze laatste avond samen een beetje te vieren. Het eten was er lekker, de plaats zelf prachtig en het gevoel dubbel. Blij en dankbaar voor een prachtige reis en droevig omdat we dit prachtige land achter ons zullen moeten laten.

Geplaatst door Launcherke 2:51 Gearchiveerd in Tanzania Tagged backpacking

Kizimkaze - Stowntown

Van West naar Oost

sunny 32 °C

We fietsen vandaag terug van Kizimkaze naar Stowntown. Voor we vertrekken gaan we eerst nog langs de lokale school. Je kan er een palmboom planten voor het goede doel. De bedoeling is dat je zo voor slechts een paar shillings de school steunt. Persoonlijk vonden we dat allemaal meer dan de moeite waard, we helpen niet alleen de natuur een handje maar ook de plaatselijke bevolking. Ieder van ons krijgt ook een leerling toegewezen en samen planten we allemaal ons boompje.

Tanzania-Zanzibar_280.jpg

Daarna is het terug de fiets op om terug naar Stowntown te stampen. Onderweg nemen we nog even een pauze en dan is het rechtdoor naar Jozani Forest om rode collobus te bekijken en een bezoekje te brengen aan het oerwoud. Jozani is het laatste ongerepte stuk oerwoud van Zanzibar en de laatste plaats op aarde waar je de collobus kan terugvinden. Waarschijnlijk ook de enige rede waarom dat stuk woud nog rechtstaat. Tijdens de rondleiding begrijpen we dat de apen aan de linkerkant redelijk tam zijn gemaakt zodat toeristen ze kunnen bezichtigen en fotograferen. De apen aan de andere kant van het woud zijn wild en worden ook maar zelden waargenomen. Jozani zelf is een vrij open oerwoud dat ze stilaan terug in ere aan het stellen zijn met zowel inheemse als uitheemse (Eucalyptusbomen die de grond overigens vernietigen door uitdroging) soorten.

Tanzania-Zanzibar_294.jpg

Na jozani fietsen we verder naar Stowntown. Na een tijdje wordt de groep in 2 opgedeeld: een snellere groep (betere fietsen zijn hoofdoorzaak daarvan) en een groep die het rustiger aan zal doen. Wegens falende ketting bij één van de fietsen komt de groep echter al snel weer samen om dan ook samen de straten en wegen Stowntown te trotseren. Na aankomst krijgen we te horen dat we eerste groep ooit zijn die zowel de top van Udzungoai halen als de fietsroute helemaal hebben uitgefietst. Daarna nog eventjes gewoon gezeten en genoten van de zonsondergang vooraleer we naar ons bedje zijn gegaan.

397_zonson..via_via.jpg

Geplaatst door Launcherke 2:42 Gearchiveerd in Tanzania Tagged bicycle

Jambiani - Kizimkaze

Met de fiets van Jambiani naar Kizimkaze/ Verblijf Kizimkaze

sunny 38 °C

Verslag groep

De groep zal vandaag met de fiets van Jambiani naar Kizimkaze gaan terwijl Jerry die daar al was voor een extra verrassing zou zorgen. Op twee uurtjes tijd, over slecht begaanbare weg (wegens nog onder constructie), kwamen we aan in Kizimkaze. Het is hier minder mooi als in Jambiani. Het strand is een beetje rotsachtig en de zee is hier veel wilder aan de branding wat pootjebaden al snel omdoopt in kopje onder gaan. Van Jerry is echter nog geen spoor. Zal gaan wandelen zijn ofzo zeker? Even later komt ook hij aan met een grote witte doos onder arm aan. Jullie mogen eens raden wat ik heb gevonden ... Echte chocolade-ijs!!!

332_wegen_op_zanzibar.jpg

Verslag Jerry

Vandaag niet mee met de groep gegaan. Kon niet wegens een klein medisch maar vooral pijnlijk probleempje. Er zat niets anders op dan met de auto vooruit te gaan naar Kizimkaze en dan maar te wachten tot de rest van de groep ook aan zou komen. Na een wilde taxirit maar meteen het dorpje gaan bezichtigen. Leuk dorpje met redelijk wat rastamannen die me allemaal uitnodigen om er mee eentje te gaan roken! Ik mompel maar dat ook ik in Ramadam zit waarna ze zich terugtrekken. Ik denk er aan dat ik de groep ook had beloofd iets extra mee te brengen, ijs als het even kon. Na wat rond vragen kom ik uit bij een oude silo waar ze ijs zouden hebben. Het bleek een soort van paars ijsje te zijn bestaande uit water en kleurstoffen. En bij het zien van de rest van de frigo lagen ze er al een paar jaartjes. Dan maar andere kant van het dorp eens proberen ... weer niks te vinden.

Wat doelloos rondgedwaald als ik langs een luxeresort wandel. Hier zullen ze wel ijs hebben. Ik naar binnen, here to visit somebody, zeg ik tegen de eerste portier. In de balie vliegt er weer ene op mij af interested in staying here can I look around? Thanks! Prachtig hotel met een marmere zwembad, privé strand, kamers zo groot als de huizen in het dorp ... Bij navraag vind ik het restaurant. Maar meteen naar de keuken gegaan want er lopen ook blanke managers rond die me meteen weer buiten laten zetten vrees ik. Do you got some ice cream? Yeah great! chocolate? Nice how much? 45.000 shilling??? It's half empty ... (discussie van een half uur) ... Ok 15.000 shilling (blij dat ze van me af waren)! But bring back box! Ok I'll do so! Terug gewandeld naar het hotel waar ze kennelijk al naar mij op zoek waren. Lief toch zo gemist worden. Volgens mij kregen ze hun eten niet voor ik er ook was :-p. Eens aangekomen gezegd dat ze eens mochten raden wat ik mee had om me daarna mee op het ijs te storten.
Tanzania-Zanzibar_250.jpg

Namiddag in Kizimkaze

Dolfijnen gaan kijken! Altijd leuk. Eerst moesten we eventjes afscheid nemen van Gitti, Jensi en Joki die om de ene of andere reden liever niets met boten te maken hebben. De zee was rustig en je had vanuit de boot een mooi zicht over kizimkaze en over het luxeresort. In het begin lieten de dolfijnen een beetje op zich wachten maar daarna hebben we er genoeg gezien. Prachtig om die beesten zo vrij te zien. Alleen jammer dat er ook 2 dikke Engelse vrouwen bij waren die de dolfijnen continu weer verjaagde met hun geroep, getier en geklop op het water.

Na het dolfijnspotten nog wat gerelaxed op het strand. Uno gespeeld met gewone kaarten in de vorm van 2 en 10 rapen. Ondertussen zijn er ook weer enkele kinderen bij komen zitten. Ze zijn wel lief en grappig om mee bezig te zijn, vooral als je je camera bovenhaald.

Tanzania-Zanzibar_260.jpg

Geplaatst door Launcherke 2:40 Gearchiveerd in Tanzania Tagged bicycle

Jambiani

Paradijs

sunny 35 °C

Jambiani is wat je eigenlijk verwacht als je aan Zanzibar denkt: Hagelwitte stranden, azuurblauwe oceaan, wolkenloze lucht, palmbomen ... you get the picture. Normaal gezien zouden we hier één dagje blijven maar dat vonden wel allemaal toch een klein beetje te weinig. Een extra relaxdagje kon zeker na de zware fietstocht zeker geen kwaad en zo geschiede.

IMG_0345.jpg

Na de fietstocht had iedereen zin om het water op te gaan en wat te luieren. Daarom zijn we de volgende dag meteen gaan snorkelen. De mannen die ons naar de snorkelplekken brachten wisten meteen waar wat zat waardoor we heel wat prachtige vissen en zeesterren hebben gezien. Ook het water zelf was van goede temperatuur wat het snorkelen eens zo plezant maakten. Na het snorkelen kon het relaxen pas echt beginnen. De vrouwen van Jambiani waren ondertussen naar het hotel gekomen om henna te zetten, lichaamsmassages te geven of haren in te vlechten. Terwijl Joki en Kiki zich lieten invlechten en vol verven besloten de anderen zich te laten masseren. De massage op zich had wel deugd gedaan waren het niet dat ze een soort van olie gebruikten die in combinatie met het opwaaiende zand (massage gebeurd op het strand) eerder als schuurpapier aanvoelden. Nog nooit zo blij geweest dat een massage voorbij was.

IMG_0352.jpg

'S avonds was het verzamelen rond het kampvuur met een drankje. Relaxed naar het vuur kijken, wat praten en luisteren naar Bob Marley en de Black Eyed Peace. Een betere afsluiter voor Jambiani hadden we ons niet kunnen inbeelden.

Geplaatst door Launcherke 2:38 Gearchiveerd in Tanzania Tagged bicycle

(Berichten 5 - 8 uit 22) « Pagina 1 [2] 3 4 5 6 »