Een Travellerspoint blog

Mang'ula

Shoppen voor kip, eieren, groenten, tonijn en koekjes

semi-overcast 26 °C

Iedereen is gepakt en klaar voor de trektocht door de bergen maar voor we vertrekken heeft Syl nog een klusje voor ons om te klaren. Ga in groepjes van 3 tot 4 personen naar de markt en breng volgende dingen terug mee. Hou er wel rekening mee dat de meeste mensen er weinig tot geen engels kennen! Uiteindelijk is ook Venti (de kok) meegegaan om de dingen te zoeken die wij niet vonden!

Syl.jpg

Isabelle, Martijn, Isabelle en Jeroen
Te zoeken: Kip, groenten, eieren, tonijn en koekjes

Het eerste en makkelijkste op ons lijstje om te vinden waren de chocolade koekjes. Na een beetje afdingen hadden we onze koekjes. Helaas voor ons zou de rest veel minder makkelijk gaan. Kip of Tonijn hoe is dat eigenlijk in het Kiswahili??? Dan maar zo vragen met een hoop gebaren. Hé rafiki chicken... toktok (met gebaren als kip)? Habana? oké volgende dan maar... uiteindelijk is een oudere vrouw die cosmetica verkocht (loréal in the middle of nowhere ...) ons komen helpen en al snel hadden we ook wat groeten en fruit vast.

Bleef over kip, tonijn en eieren. Dus weer met een hoop gebaren duidelijk gemaakt wat we moesten hebben aan die vrouw. Kip nagedaan en nagedaan alsof ze eieren aan het leggen was ... Na een poosje had ze het door en heeft ze ons achterin naar diegene gebracht die eieren verkocht. Aangezien we tonijn niet uitgelegd/uitgebaard kregen zijn we dan nog maar eens achter de kip gegaan. Uiteindelijk hadden we wel onze kip maar leefde ze nog. Een geslachte kip dat kende ze precies niet. Nu met 3 op 5 en zelfs Venti die geen tonijn heeft gevonden hebben we het er niet slecht vanaf gebracht.

DSC02774.jpg

Nog vlug wat over Mang'ula markt: Niet meteen super hygiënisch maar toch het heeft zijn charmes, de mensen zijn er vriendelijk en dringen zich niet op. Heb me al onveiliger gevoeld op de markt in Hasselt dan daar. Je moet er wel rekening mee houden dat je als blanke een grote attractie bent voor de kinderen en dat ze zowel schrik voor je hebben als bewondering! Koop ook zeker wat van de kokosachtige koekjes. Ze zijn zeer lekker!

140_kindjes.jpg

(Ervaring andere groepen moet nog worden ingevoegd)

Geplaatst door Launcherke 18:31 Gearchiveerd in Tanzania Tagged foot

Dar Es Salaam - Mang'ula

Van Dar Es Salaam naar Mang'ula

overcast 34 °C

Vandaag staat er weer een dagje reizen met de auto's op het programma. Rond 7 uur 's morgens komen ze ons ophalen met een (afgehuurde) dala dala. De één al wat beter uitgeslapen dan de andere verschijnt aan het ontbijt om daarna de laatste dingen te gaan inpakken en zich te verzamelen in de lobby van het hotel.

Het hotel was meer dan in orde: Warm water (al hadden sommigen niet door dat je daarvoor wel eerst de kraan van de boiler moest opendraaien), lekker eten, zachte bedden, amper tot geen beestjes en airco. Na 4 of 5 dagen in een snikhete tent een zeer welgekomen afwisseling.

DSC02731.jpg

De sfeer zit er vandaag weer goed in en nadat we uit het hectische, gevaarlijke en vaak ook angstaanjagende verkeer van Dar Es Salaam zijn ontsnapt wil Syl ons Swahili eens testen in de vorm van een tof quizje! Iedereen brengt het er uitstekend vanaf en er wordt wat afgelachen. Juist als het zitten wat begint te vervelen rijden we door het Mikumi National Park. Zo krijgen we onverwacht nog wat extra beestjes te zijn. Hoogtepunt: Een familie olifanten met een zeer jong kalfje en dat allemaal op amper 3 meter afstand. Even later meen ik een mannelijke leeuw te hebben gezien maar als we terugrijden is het beestje al weer verdwenen. Er zal toch niet weer een verdachte rots in de buurt zijn geweest zeker?

Tanzania-Zanzibar_265.jpg

Ondertussen zaten we al weer veel langer in het busje dan verwacht. De 5 beloofde uurtjes bleken er ondertussen weeral Afrikaanse te zijn. De kinderen van de passerende dorpen brengen echter genoeg afleiding. Telkens weer Muzungu, Munzungu!!! En maar wuiven en lachen. Als we uiteindelijk in Mang'ula aankomen staan we voor een gesloten camping met een bordje under construction. Dan maar wat verderop gaan naar een pension met camping om de tenten op te zetten, wat te eten, klein beetje te drinken, en te gaan slapen.

Geplaatst door Launcherke 17:56 Gearchiveerd in Tanzania Tagged automotive

Selous-Dar Es Salaam

Zwaar ongeval

sunny 34 °C

Het was vandaag de bedoeling om een rustig reisdagje in te lassen. We zouden met de jeeps van Selous terug naar Dar Es Salaam rijden om daar aangekomen wat te ontspannen, iets te eten/drinken en wat broodnodige slaap in te halen. Om dan de volgende dag met het openbaar vervoer van Dar Es Salaam naar Mangula te rijden. Onze uitvalsbasis voor de Undzungoia Mountains.

De voormiddag verliep vrij rustig en op een platte band die door een andere platte band door ons werd vervangen is er ook niks speciaals meer gebeurd. Het is vandaag de namiddag die me helaas het beste is bijgebleven.

Uiteindelijk na ongeveer een zestal uur rijden worden we opgeschrikt door een zwaar ongeval naast de weg. Twee dala dala's (het plaatselijke openbaar vervoer) zijn op elkaar ingereden met ernstige gevolgen. Wij stoppen en de 3 verpleegsters binnen onze groep snellen samen met enkele anderen ten hulp. Hier kan je alleen maar respect en diepe bewondering voor hebben zoals die mensen in zo'n situatie zo sterk kunnen zijn. Uit respect voor die mensen en de nabestaanden ga ik hier ook niet verder op in gaan.

Die avond als we aankomen in Dar Es Salaam zijn we echter wel nog allemaal vrij diep onder de indruk. Onze reisbegeleidster besluit om ons mee te nemen om iets te gaan drinken. Daar wordt er nog even over gesproken en kunnen mensen met vragen deze stellen. Hierna wordt unaniem besloten om toch maar niet met het openbaar vervoer te reizen maar terug met gehuurde wagens.

Geplaatst door Launcherke 17:41 Gearchiveerd in Tanzania Tagged backpacking

Tanzania here we come!!!

Aangekomen/Safari Selous Gamereserve

sunny 37 °C

De vlucht
We zijn aangekomen in Dar Es Salaam via een tussenvlucht naar Londen. De vliegreis duurde lang en was en beetje saai doordat de televisiekanalen op het vliegtuig kaduuk waren. En wat doet een mens dan ... Slapen, praten met groepsleden, wandelen, slapen, praten met het vluchtpersoneel, slapen ... Uiteindelijk heeft zo'n lange vlucht ook enkele voordelen. Zo hebben we onder andere de Kilimanjaro toch nog gezien!!!

001_slapen..iegtuig.jpg003_kilimanjaro.jpg

Vluchturen
BA 397 BRUSSELS - NATIONAL 22/09/2007 17:20 LONDON HEATHROW 22/09/2007 17:30
BA 047 LONDON HEATHROW 22/09/2007 19:20 DAR ES SALAAM 23/09/2007 07:00

Na het uitchecken, wat in Dar Es Salaam kennelijk gelijk staat aan een bureaucratische rompenslomp, was het dan eindelijk zo ver. Onze eerste voeten gezet op Tanzaniaanse bodem. Eerste indruk: Tanzania is niet warm maar heet en de mensen zijn er inderdaad supervriendelijk!

Safari Selous Gamereserve
We rijden met de jeeps eerst naar de touroperator waarbij Joker onze safari heeft geregeld, hier kan Syl haar extra bagage stockeren en kunnen we de eerste financiële zaken regelen. Daar aangekomen maken we kennis met onze chauffeurs en kok Venti. Van Dar Es Salaam tot Selous zou volgend Lawrence (onze chauffeur) ongeveer 3 uur duren. Het zijn er uiteindelijk 8 of 9 geworden. De weg en het prachtige landschap maakten dit echter meer dan draagbaar. Ook de Airco in de auto's zal er wel voor iets hebben tussen gezeten... Aangekomen in Selous merk ik al snel een olifant op! Na enkele momenten moet ook ik toegeven dat die olifant wel verdacht veel op een rots lijkt. Na die eerste opwinding is het dan tijd om de tenten op te zetten, iets te eten en te drinken en te gaan slapen.

De volgende dag begint al vrij vroeg met een wandeling door de bush van Selous. Veel dieren hebben we er wel niet gezien, op een wrattenzwijn na zelfs geen. Geen ramp want we gaan de rivier nog op en trekken ook nog door het park met de auto. Verder was de wandeling super gewoonweg omdat onze rangers meer dan genoeg wisten te vertellen over de plaatselijke flora.

IMG_0127.jpg
Door zijn vorm lijkt het alsof de baobab op zijn kop staat. Volgens een legende van het San-volk is de boom voor straf door de goden uit de hemel op de aarde gegooid en op zijn kop terecht gekomen. Daardoor lijkt het alsof de wortels in de lucht steken (en de kruin in de grond staat). De bomen kunnen erg oud worden. Afrikaanse olifanten eten de zachte bast van de Afrikaanse baobab. Onder meer bavianen en andere apen eten de vruchten. Daarom worden de bomen ook wel apebroodboom genoemd.

IMG_0389.jpg
Meeste giftige bloem van het park die door geen enkel dier verteerd kan worden. Des al niet te min komen ze niet veel voor!

Tanzania-Zanzibar_059.jpg
In Afrika leeft er een vogeltje dat amper 10 cm groot wordt. Dit houdt het echter niet tegen om een nest van meer dan 2 meter te maken! Dit vooral om slangen en andere rovers te misleiden en te ontmoedigen.

Na de wandelsafari gaan we met de bootjes de rufijirivier op om nijlpaarden en krokodillen te zoeken. Persoonlijk vond ik dit het minste deel van de safari. Krokodillen hebben we op enkele jongen na niet gezien en de nijlpaarden waren niet echt zichtbaar. Wel positief: De gids aan boord heeft een ongelooflijk goed oog voor vogels waardoor we toch nog een hele verzameling aan vederpracht hebben gezien. Ook de blauwe achterkant van Tanzania werd door velen van ons gesmaakt.

Tanzania-Zanzibar_089.jpg

In de namiddag is het dan zover! De tweedaagse jeepsafari! Ongelooflijk veel dieren gezien! Giraffen, olifanten, zebra's, gnoes en hyena’s zijn de eerste dieren die onze paden kruisen. We komen ogen en oren te kort om alles tot ons op te nemen. Uiteindelijk zorgt een hyena voor de nodige hilariteit door voor de lens zijn behoefte te doen om vervolgens verder te doen achter een te lage struik en vergapen we ons allemaal aan een ongelooflijk mooie zonsondergang. Iedereen is uitermate goed gezind, alleen jammer nog altijd geen leeuwen gezien! En dan ... LEEUWEN, camera's worden bovengehaald en de nodige oh's en ah's ontsnappen ons. De Leeuwen blijven ondertussen gewoon ongeïnteresseerd liggen en negeren ons een beetje.

Die nacht slapen we in het Hippocamp. Een mooie plek vlakbij het meer! ‘S nachts worden de meeste van ons echter wel wakker want de nijlpaarden hebben ondertussen het water verwisselt voor de nachtelijke koelte en lopen nu rond en volgens mij ook in ons kamp. ‘S morgens is dat dan ook het gesprek van de dag vooraleer we onze safari doorzetten. We zien nog enkele nieuwe dieren waaronder enkele lammergieren en buffels en nemen dan afscheid van het park!

DSC02656.jpgTanzania-Zanzibar_176.jpg

Geplaatst door Launcherke 15:24 Gearchiveerd in Tanzania Tagged backpacking

(Berichten 17 - 20 uit 22) « Pagina 1 2 3 4 [5] 6 »